NEJVěTší FOťáK NA SVěTě JE HOTOVý. Má ROZMěRY AUTA A UMí VYFOTIT GOLFOVý MíčEK VZDáLENý 25 KILOMETRů

Je velký jako auto a váží tři tuny. Neuhodnete, jaké má rozlišení a kolik by bylo zapotřebí monitorů, aby se na ně vešel jeden nezmenšený snímek.

Každý, kdo rád fotí svět kolem sebe, mívá odlišné požadavky. Někdo potřebuje dlouhý objektiv, protože fotí své objekty z dálky. Někdo chce co nejlepší čip, aby vynikly všechny detaily a fotografie byly pořízeny ve vysokém rozlišení. A pro někoho je pro změnu podstatná velikost a chce co nejkompaktnější rozměry, aby nemusel své „nádobíčko“ rozkládat příliš dlouho. Ovšem bez ohledu na to, jaké jsou vaše preference, astronomové mají jasno – čím větší, tím lepší. Dokazuje to projekt LSST Národní urychlovačové laboratoře SLAC na Stanfordově univerzitě, jehož cílem bylo vytvoření toho největšího fotoaparátu pro použití v astronomii.

Fotoaparát velký jako auto

Na projektu se začalo pracovat už před dvaceti lety a začátkem roku 2024 mohli odborníci ze zmíněné laboratoře oznámit konec všech prací. Výsledkem je fotoaparát, který má rozlišení 3200 megapixelů, jeho hmotnost přesahuje 3000 kilogramů a rozměry jeho těla odpovídají přibližně velikosti průměrného osobního automobilu. Větší část ale samozřejmě tvoří objektiv – lépe řečeno oba vyrobené objektivy – s průměrem 1,5 a 0,9 metru. V případě toho většího se navíc můžeme bavit o největším objektivu, který byl kdy v historii lidstva vytvořen. Oba jsou přirozeně vyrobeny na zakázku a jejich spojení s tělem fotoaparátu je tak těsné, že udrží uvnitř přístroje vakuum.

Fotoaparát má 201 CCD snímačů, které jsou v zásadě velmi podobné těm, které najdete v obyčejných fotoaparátech. Jen jich je mnohem víc a jsou, opět, vyrobeny na zakázku pro potřeby fotoaparátu LSST. Také velikost jednoho pixelu výsledné fotografie je úctyhodně malá, pouhých 10 mikronů, takže výsledné obrázky budou nesmírně jemné a s ohledem na délku závěrky také neuvěřitelně detailní. „Fotoaparát by dokázal najít golfový míček na vzdálenost 25 kilometrů,“ dodal pak k míře detailů vedoucí celého projektu Aaron Roodman ve vyjádření laboratoře. Snímky, které fotoaparát vytvoří, by pak potřebovaly neuvěřitelných 378 televizorů s rozlišením 4K, aby se na ně vešly bez zmenšení.

Čtěte také: Nejjasnější záblesk všech dob: Vědci objasnili obří vesmírnou explozi. A mají novou záhadu

„Po dokončení unikátní kamery LSST na SLAC a její brzké integraci s ostatními systémy Rubinovy observatoře v Chile začneme brzy vytvářet největší film všech dob a nejinformativnější mapu noční oblohy, jaká kdy byla sestavena,“ uzavřel pak v prohlášení ředitel Rubinovy observatoře a profesor Washingtonské univerzity Željko Ivezić. Na první fotky bychom se mohli podívat už v lednu 2025, bude se jednat o snímky zkoumající supernovy nebo hledající asteroidy mířící k Zemi.

Zdroj: Gizmodo, Vera C. Rubin Observatory, Noirlab

Video, které jste mohli minout: Úplné zatmění Slunce: Očekávanou událost sledovaly miliony lidí, podívejte se na záběry

2024-04-23T10:06:14Z dg43tfdfdgfd