NEUMíREJTE! AUTO S RODIčI SMETLO TORNáDO. DEVíTILETý SYN I VE TMě SEHNAL POMOC

Několik amerických států postihly od minulého čtvrtka do neděle prudké bouře a přes sto tornád. Řádila zejména v Oklahomě, kde jedno z nich v sobotu smetlo ze silnice malý náklaďák s rodinou. Dospělí utrpěli těžká zranění, devítiletý Branson Baker se z vraku dokázal dostat a přivést pomoc.

Wayne Baker s ženou Lindy a synem Bransonem věděli, že se do okolí Marietty v Oklahomě řítí pohroma. Proto seděli ve svém bílém trucku a spěchali na sever ukrýt se ke známým v nedalekém Dicksonu. Po cestě se ale auta náhle zmocnil prudký vítr a mrštil jím mezi stromy, popsala americká televize CBS News.

Devítiletý Branson se z vraku nějak dokázal dostat ven a věděl, že asi 1,5 kilometru od místa nehody bydlí známý rodiny. „Byla tma, všude kolem se válely popadané elektrické dráty a cestu viděl, jen když šlehly blesky a osvětlily silnici. Běžel tak rychle a tvrdě, jak jen mohl, míli uběhl za deset minut. To je na malého kluka pořádný výkon. Než vyběhl, řekl rodičům jenom: Mami, tati, prosím neumírejte, vrátím se,“ přiblížil drama chlapcův strýc Johnny Baker.

Se svým bratrem a švagrovou zrovna telefonoval, pak uslyšel, že je chytlo tornádo, a telefon ohluchl, upřesnili přátelé rodiny, kteří pro ně založili sbírku na portálu GoFundMe (americká obdoba platforem Donio či Znesnáze). Jen co se tornádo přehnalo, Johnny spěchal příbuzné hledat. Rozbité auto brzy našel, ale poznal je, až se z něj ozval nářek. Wayne Johnyho prosil, ať zkusí najít Bransona, popsali přátelé. Mezitím už dorazili první záchranáři.

Na řádění tornád v USA nezapomínají ani po 140 letech:

Bakerovi nyní leží na jednotce intenzivní péče nemocnice Oklahomské univerzity. Oba mají poraněnou páteř a polámaná žebra. Wayne navíc zlomenou hrudní kost a paži, jeho žena vedle fraktury čelisti utrpěla protržení plíce. Strýc Johnny doufá, že se oba plně zotaví, a velmi si váží počínání malého synovce.

„Stal se pro své rodiče Supermanem, který udělal, co bylo nezbytné udělat. Přesně to mi řekl: Musel jsem svoje rodiče zachránit,“ dodal strýc.

Následky tornáda v jižní Oklahomě:

Deník Washington Post připomněl, že v Oklahomě bouře a tornáda zabily nejméně čtyři lidi. Tornáda řádila zejména v pátek a sobotu, vedle Oklahomy zejména v Iowě a Nebrasce, meteorologové jich napočítali hodně přes stovku.

Více než 219 kilometrů za hodinu

List doplnil, že nejméně osm z nich dosáhlo alespoň třetího z pěti stupňů škály, což znamená, že jejich rychlost přesahovala 219 kilometrů za hodinu. V Mariettě, nedaleko nehody Bakerových, se jedno z tornád přehnalo přes dálnici I-35 a zdevastovalo distribuční sklad. Meteorologové už potvrdili, že dosáhlo čtvrtého stupně a rychlosti 274 kilometrů za hodinu.

Reportér Washington Postu i další svědci také zaznamenali více incidentů, při kterých větrné víry smetly i těžká nákladní auta. Rovněž v okolí Marietty se na silnici zřítil přívěs kamionu, jako by spadl z oblohy, uvedl list. V Nebrasce zase jeden lovec bouří jedoucí k tornádu se štěstím vyvázl odhozený za krajnici poté, co se přímo na něj řítil povalený kamion hnaný vichrem.

Přírodní pohromy trápí v posledních měsících řadu zemí. V Číně se nedávno následkem lijáků propadla dálnice, zemřelo na padesát lidí. Rusko trápily nedávno povodně na řece Ural. Některá řádění tornád zůstávají v americké paměti i po 140 letech. A řádění živlů provází často příběhy jak o hrdinství, tak o šťastných náhodách, jako byla ta, která na sklonku loňského roku zachránila malé dítě v kolébce vyhozené tornádem na strom.

2024-05-03T13:01:40Z dg43tfdfdgfd