INTEL DOKONčIL INSTALACI NEJPřESNěJšíHO STROJE NA SVěTě PRO VýROBU čIPů. Váží 165 TUN A STOJí DEVěT MILIARD KORUN

Intel se letos v zimě stal prvním majitelem mašiny Twinscan EXE:5000 od ASML, která je v tuto chvíli nejpřesnějším strojem planety na velmi pokročilou...

Intel se letos v zimě stal prvním majitelem mašiny Twinscan EXE:5000 od ASML, která je v tuto chvíli nejpřesnějším strojem planety na velmi pokročilou extrémní ultrafialovou litografii (High-NA EUV).

Devět miliard korun

Jen pro představu, jeden kus váží 165 tun a zájemce přijde až na 380 milionů dolarů (9 miliard korun). Podle dostupných informací zatím nizozemský holding ASML prodal jen dva kusy. Komu patří ten druhý po Intelu, není jasné.

Intel natočil video, jak mu přivezli balíček za 9 miliard:

Intel nyní dokončil hrubou instalaci nové výrobní linky v oregonské fabrice D1X v Hillsboro a Twinscan EXE:5000 by mu měl pomoci vypalovat až 1,7× menší prvky než se stávajícími EUV stroji od ASML. Intel tomuto výrobnímu procesu říká 14A a naplno by se měl rozjet v příštím roce.

EUVL je americký vynaléz licencovaný Evropě

Technologie extrémní UV litografie (EUVL) se zrodila počátkem 90. let minulého století v amerických národních laboratořích Sandia a Lawrence Livermore a USA hledaly partnera pro komerční výrobu.

Bez evropského zlata ASML nevyrobíte jediný špičkový čip. Co dělá nizozemská fabrika, kterou skoro nikdo nezná?

Díky chytrým akvizicím v zámoří nakonec dostal licenci právě geopoliticky neškodný nizozemský holding ASML, který v Americe upřednostnili před tehdy velmi dravým Japonskem.

Zbytek příběhu už známe. Z ASML se stal jediný dodavatel mašin pro výrobu těch nejsložitějších čipů na světě, jejichž konstrukce je tak zajímavě geograficky distribuovaná.

Výroba čipů je globálně decentralizovaná

Zatímco klíčové know-how (patenty) drží v USA a stroje pro výrobu se montují v Evropě (proto si Washington hlídá, aby ty nejpokročilejší neskončily v Číně), koncová výroba čipů se velkou měrou odehrává v Asii. A i tam je silně decentralizovaná.

V tolik citovaných fabrikách TSMC se totiž nevyrábějí kompletní čipy, ale pomocí litografie právě polovodičové wafery s vypálenými mikroskopickými elektrickými obvody. Tyto wafery se pak zpravidla pouzdří a kompletují v hromadě dalších zemích – třeba v Malajsii.

„Tady tyto vypálené linky mají tloušťku 10 nm,“ chlubí se na X ASML:

Intel Foundry je teď papírově nejlepší ze všech

V každém případě, z výrobní divize Intelu – Intel Foundry – a jeho oregonské filiálky se tak nyní stala fabrika, která alespoň na papíře a v tuto chvíli jako jediná na světě disponuje strojem, který zvládne tu nejdrobnější možnou fotolitografii. Bude to platit do doby, než svou linku rozjede i druhý a zatím neznámý odběratel Twinscan EXE:5000.

Čipová válka graduje. Nizozemci zakázali vývoz klíčových strojů, Čína však kontroluje nezbytné suroviny

Přečtěte si také:

2024-04-23T12:49:10Z dg43tfdfdgfd