VšECHNA AUTA V USA BUDOU MUSET BýT OD ROKU 2029 VYBAVENA AUTOMATICKýM NOUZOVýM BRZDěNíM

Zatímco v Evropě budou muset mít od července všechna nová auta černé skříňky, které pomohou s objasňováním nehod, ve Spojených státech chystají výrobcům...

Zatímco v Evropě budou muset mít od července všechna nová auta černé skříňky, které pomohou s objasňováním nehod, ve Spojených státech chystají výrobcům další povinnosti. Americké ministerstvo dopravy připravilo nové předpisy, podle nichž budou všechna nová osobní auta ve Spojených státech od roku 2029 povinně vybavena automatickým nouzovým brzděním. Podrobnosti přináší magazín The Verge.

Od července musí mít nová auta prodávaná v EU černé skříňky. Pomohou objasňovat příčiny nehod

Auta tedy budou muset být vybavena senzory a elektronikou, která v případě, kdy řidič včas nezareaguje na překážku, zajistí samočinné zastavení nebo alespoň zpomalení vozidla. Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu stanovil datum splnění požadavků na září 2029 a vyjádřil přesvědčení, že systémy budou do té doby připraveny.

Podle předpisů, které jsou popsány v 317stránkovém dokumentu, budou muset být všechna „lehká vozidla“, mezi něž patří osobní automobily, velké pickupy a SUV, schopna automaticky brzdit a zabránit tak srážce s jiným vozidlem při rychlosti do 100 km/h.

Automatické nouzové brzdění

Systém bude muset také alespoň začít brzdit při rychlostech do 145 km/h (tj. více než maximální povolená rychlost v USA), pokud hrozí srážka. Bude muset být schopen detekovat nejen další vozidla a překážky, ale také chodce, a to i ve tmě. Ministerstvo dopravy rovněž dokončuje podobný předpis pro těžká nákladní vozidla s hmotností nad 10 tun.

Automatické nouzové brzdění je relativně novým bezpečnostním prvkem. Používá se od roku 2011 a obvykle využívá k detekci jiných vozidel, chodců nebo překážek před vozidlem kamery, radar, případně obojí. Funguje tak, že systém nejprve upozorní řidiče na riziko vizuálním a akustickým signálem, a pokud nezareaguje, aktivuje brzdy.

V současnosti je přibližně 90 % „lehkých vozidel“ na amerických silnicích standardně vybaveno systémem automatického nouzového brzdění (AEB). Nové pravidlo však vyžaduje, aby výrobci automobilů přijali robustnější verzi této technologie, která dokáže zastavit vozidla jedoucí vyšší rychlostí.

Prý bude méně mrtvých a zraněných

Nový předpis, jehož konečná verze byla zveřejněna v pondělí 29. dubna, ukládá o něco přísnější požadavky. Někteří výrobci automobilů se již vyjádřili v tom smyslu, že překračuje hranici současné technologické proveditelnosti.

Podle představitelů Bidenovy administrativy jsou tato pravidla nutná kvůli neustále rostoucímu počtu úmrtí v důsledku dopravních nehod v posledních letech. „Nové bezpečnostní normy, které jsme dnes dokončili, zachrání stovky životů a zabrání desítkám tisíc zranění ročně,“ uvedl v prohlášení ministr dopravy Pete Buttigieg.

Dle Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu zemřelo v loňském roce ve Spojených státech při nehodách 42 514 lidí, což je o 3,6 % méně než rok předtím. Byl to ale třetí rok v řadě, kdy při dopravních nehodách zemřelo více než 40 tisíc lidí.

Přečtěte si také:

2024-05-07T06:57:13Z dg43tfdfdgfd